Sæt www.dourun.com som din startside!
Tilføj www.dourun.com til Foretrukne (gælder kun Internet Explorer brugere)
Send en mail til en ven og fortæl om www.dourun.com
MobiRunner
01-07-2008, kl. 13:02:06 - skrevet af Peter Balling

Hvad entusiasme og teknisk forståelse kan føre med sig

-- A N N O N C E --

DoUrun har haft nedenstående dialog med udvikleren af MobiRunner, Morten Lassen.

MobiRunner er et eksempel på hvad entusiasme, teknisk forståelse og udholdenhed kan føre med sig - et stykke software som flere og flere løbere har fornøjelse af.

Baggrund
Jeg er programmør til daglig og har altid været lidt at en teknik og gadges nørd. Jeg har længe været begejstret for min Forerunner 305 og havde egentlig undret mig lidt over, at der ikke rigtig var noget tilsvarende til mobil telefoner. Jeg viste jo at det teknisk var muligt og det var da også nemt at finde både gratis og kommercielle programmer på nettet som udnyttede GPS'en, men jeg kunne ikke rigtig finde et program, som kunne bruges fornuftigt til løb. Var der endeligt et program som kunne vise distance og hastighed så kunne det ikke gemme GPS data, hvilket jo er super interessant, når man kan importere og se sin rute i f.eks. SportTracks eller Google Earth. Tit har jeg det sådan, at hvis jeg ikke lige kan finde et program som kan det jeg skal bruge, så koder jeg det selv - og sådan blev det også med MobiRunner.
 
Udviklingsforløbet
Jeg havde aldrig udviklet et program til en mobiltelefon før, men jeg viste at det skulle skrives i Java (J2ME). Da mit kendskab til Java var begrænset, fik jeg virkelig en udfordring. Efter diverse tutorials på nettet blev jeg dog noget klogere og havde snart strikket et program sammen, der kunne skrive "Hello World" på skærmen på min mobil. Jeg anvendte flg. teknologier som alle er gratis værktøjer og kan hentes på Sun's hjemmeside http://java.sun.com/javame/index.jsp
 
- The Java SE Runtime Environment (JRE)
- The Java SE Development Kit (JDK)
- Sun Java Wireless Toolkit for CLDC 
 
Jeg kendte jo funktionaliteten fra min Forerunner, og derfor viste jeg hvilken af disse, som skulle overføres til MobiRunner. Jeg startede med det mest basale, nemlig stopuret. Denæst blev GPS- og bluetooth delen koblet på, og til sidst historikken og export.
Efter adskillige kodetimer havde jeg min første prototype klar. Jeg fik en god ven til at teste MobiRunner på hans Nokia 6230i med en gammel Tomtom GPS. Jeg selv havde en Sony Ericsson K750i med en Holux GPSlim 236. Begge telefoner var "state of the art" på det tidspunkt.
Jeg fandt hurtigt ud af, at MobiRunner opførte sig anderledes på en Nokia telefon i forhold til min egen Sony Ericsson. Specielt grafikken, tastetryk og håndtering af skærmlås var anderledes, men det fik jeg efterhånden styr på. Efter nogle måneder syntes jeg at MobiRunner var klar til at blive testet i en større skare, så jeg lagde den ud på min hjemmeside http://blog.mola.dk og skrev et indlæg på dourun http://www.dourun.dk/forum/topic.asp?TOPIC_ID=21874.
Det viste sig hurtigt, at folk var ret interesseret og jeg fik en masse positiv feedback. De efterfølgende måneder fik jeg mange henvendelser og rettede lidt i ny og næ. Senere udvidede jeg MobiRunner til også at kunne håndtere Waypoints som kan benyttes til Geo Tracking - også kendt som GPS skattejagt.
 
Funktionalitet
Den nuværende version 1.1 har flg. funktionalitet:
 
Stopur, mellemtider, auto split, visning af hastighed, distance m.m. Man vælger selv hvilken datafelter der skal vises og MobiRunner kan automatisk skifte mellem de valgte sider. Det er muligt at låse tastaturet mens stopuret kører.
MobiRunner gemmer løbeturene i en historik på mobilen så man hele tiden har styr på, hvornår man har været ude at løbe samt hvorlangt.
Historikken kan overføres i GPX format via bluetooth eller fra mobilens hukommelseskort til en PC. Herefter kan man se ruten i SportTracks eller Google Earth.

MobiRunner indeholder også funktioner til navigation som kompas, måling af afstand og retning samt navigering vha. waypoints.
Et Waypoint er et GPS koordinat som du kan gemme mens stopuret kører. Det er også muligt at indtaste Waypoints direkte. Man kan navigere til et Waypoint ved at MobiRunner viser retning og distance.
Navigation virker også mens stopuret optager ruten. Retningen vises både som kompas kurs - kaldet Heading og retning til Waypoint - kaldet Bearing. Når Heading og Bearing viser det samme er man på rette kurs.
Waypoints kan bruges til Geo-Tracking, Skattejagt, o-løb eller hvis man vil huske hvor man har parkeret bilen. Ja - du kan faktisk bruge det til simpel navigation.
 
Kompatibilitet
MobiRunner burde kunne afvikles på alle mobiltelefoner som understøtter:

- J2ME/MIDP2.0 med CLDC 1.1 konfiguration
- JSR75 (PDA profile for J2ME), til at læse og skrive filer
- JSR82 (Bluetooth/OBEX for J2ME), til at søge efter bluetooth enheder

Se listen over testede telefoner her http://blog.mola.dk/default.asp?id=50
 
Skærmbilleder

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Flere skærmbilleder af MobiRunner kan ses her http://blog.mola.dk/default.asp?id=67
 
Download
MobiRunner er gratis og kan downloades her http://blog.mola.dk/default.asp?id=92
 
Det videre forløb
Det er stykke tid siden, at jeg sidst har udviklet på MobiRunner, men sjovt nok fandt jeg forleden en omtale af MobiRunner på en rusisk og polsk hjemmeside. Dette har tilsyneladende skapt opmærksomhed idet jeg igen er begyndt at modtage mails fra folk, som er begejsret. Jeg har sågar fået en mail fra en gut i Singapore som var ellevild. Jeg har derfor planer om at oprette et engelsk forum på min blog, så vi MobiRunners kan udveksle erfaringer - danske som internationale.
 
Fremtidsplaner
Jeg har mange idéer til nye funktioner, som jeg vil forsøge at implementere i MobiRunner når tiden tillader det.
 
* AutoLap Track. Auto Lap når et bestemt punkt passeres, fx. ved løb på centersbane.
* Metronon for Chi/Pose
* Diverse alarmer (lyd/vibration) ved split, lav/høj pace, distance mm.
* Intervaltræning, indstilling af tællere
* Virtuel pace, dvs. angivelse af ønsket fart
* Automatisk upload af gpx-fil til hjemmeside fra mobilen
* Flere profiler med selvvalgte navne, f.eks: løb, cykling, stavgang mm.
* Beregning af kalorieforbrug
* Plot af rute
* Mere nøjagtig beregning af aktuel hastighed ved implementering af Kalman filter
* Dansk sprog

Links...
- Læs og se mere her
update data set antalvist = 2756 where id= 1420;

-- A N N O N C E -- -- A N N O N C E -- -- A N N O N C E --
 
Bøger
Løbebriller
Løbestrømper
Løbetøj Kvinder
Løbetøj Mænd
Løbskalender 2015
Plejemidler
Pulsure
Sportsenergi
undertøj Kvinder
Undertøj Mænd
Kampagneoversigt

 
 
 
 
 

Copyright © 1999-2017 dourun.com - All Rights Reserved